24 Ekim 2013 Perşembe

Hamilelikte Nasıl Beslenilmelidir

            Hamilelikte beslenme tabiiki çok önemli. Çünkü sizin yediğiniz her şey bebeğin fiziksel yapısına katılıyor.

20 Ekim 2013 Pazar

Hamilelikle İlgili En Çok Akla Gelen Sorular

     


         Hamileyken aklımıza pek çok soru gelir. Benim aklıma gelmişti mesela. O zaman bu soruların yanıtını aradığım yerse direkt elimin altındaki internet oldu. Onun için ben de buradan bildiklerimi aktarayım istedim.


  1. Hamileliğin ilk haftalarında yediğim içtiğim her şey bebeğe ulaşıyor mu? Hamile olduğumu öğrenmeden önce yediklerim bebeğe zarar vermiş midir?                                                                                                                                                                              Hamileliğin ilk haftalarında o henüz bir embriyo yani sperm ve yumurta birleştikten sonra bölünerek büyümüş bir hücre topluluğu. Onun için yediklerimiz ve içtiklerimiz henüz ona zarar vermez.  
  2. Hamile olduğumu öğrenmeden yaptığım ani hareketler veya cinsel ilişkide bulunmak bebeğe zarar vermiş midir?                                                                                                                                                                                                                                                  Hamile olduğunuzu öğrenmeden yapılan bu  davranışlar zarar vermiş olsaydı bebeğiniz çoktan tutunamadan düşmüş olurdu. Hala bu soruyu araştırabiliyorsanız zarar görmemiş demektir.                     
  3. Hangi davranışlar bebeği düşürmeye neden olabilir?                                                                                                                            Düşük, hamileliğin 12. - 16. haftasına kadar olan süreçte meydana gelebilir. Çünkü bu süre zarfında fetüs rahim dokusuna tutunmaya ve yerleşmeye çalışmakta. Bu nedenle yapılan bazı davranışlar bu tutunmayı ve yerleşmeyi engelleyebilir. Onun için şunlara dikkat etmek gerekir.                                                                                                                                                                             * Ani hareketlerden (hoplama, zıplama vb.) kaçınmak                                                                                                                               * Aniden eğilmek ve doğrulmak                                                                                                                                                                     *Yüksek bir yere uzanmak                                                                                                                                                                               * Stres, üzüntü, kaygılanmak, sinirlenmek                                                                                                                                                   * Vücut yorgunluğu,                                                                                                                                                                                       * Şiddetli bir şekilde bağırmak                                                                                                                                                                        *Hapşırırken ve öksürürken de dikkatli olmakta fayda var.                                                                                                                       Bu davranışlara dikkat etmekte fayda varsa da çok kendinizi yıpratmayın. Çünkü çoğu doktor bunları söylemiyor bile. Çünkü onlara göre sağlıklı bebek her şekilde tutunup yerleşiyor. Eğer bir bebek düşerse de bu onun zaten çok dirençli ve sağlıklı olmadığını gösteriyor. Böyle bir durumda annenin vücudu bebeği otomatik olarak dışarı atıyor. Yani öyle durumlar oluyor ki hiç kalkmadan yatılsa bile bebek görünür bir sebep olmaksızın düşüyor ya da tam tersi öyle durumlar oluyor ki hiç dikkat edilmese de bebek her şeye rağmen düşmüyor, tutunup gelişiyor. Yani dikkat etmekte fayda varsa da bu çoğunlukla bebeğin yapısına bağlı. Önemli ve güzel olan, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi.
  4. Hamileyken ilaç kullanabilir miyim?                                                                                                                                                             Bazı ilaçlar kullanılabiliyor; onları da en iyi doktor bildiği için doktorun söylemediği ilaçları içmemek gerekir. Çünkü ilaçların yan etkileri bebeği etkileyebilir.     
  5. Hamileyken çay kahve içebilir miyim?                                                                                                                                                       Günde 2-3 bardak içilebilir. Fazlasının bebeğe direkt bir zararı yok ama annenin vücuttan su atmasına ve kansızlığa neden olduğu için daha çok içmemek gerekiyor. Günde bir fincan türk kahvesi içilebilir hatta bu aynı zamanda faydalıymış.                                                 
  6. Hamileyken çalışmak veya yürüyüş yapmak sakıncalı mıdır?                                                                                                                      Eğer bilinen bir rahatsızlık veya sakınca yoksa bunlar hareketi ve dolaşımı artırdığı için faydalı. Ben çalışırken doktorum çalışmasaydın sana günlük sabah akşam 1 saat yürüyüş önerecektim demişti.Normal doğum yapmada da etkisi olabilir sanıyorum.
  7. Hamileyken lazer ya da iğneli epilasyon yaptırılabilir mi?                                                                                                                           Doktorla görüşmek kişisel bilgi almak en uygunudur ama benim şahsi tercihim ikisini de yaptırmamak olmuştu. Çünkü doktorum sakıncası yok dese bile bu bir risk diye düşünüp göze alamamıştım. Lazer ışını zarar verebilir özellikle genital bölgeye yaptırılmamalı bence. İğneli epilasyon da ve hatta ağda da kasları ağrıttığı ve kastığı için, kendinizi sıkmaya neden olduğu için düşüğü tetikleyebilir.                    
  8. Hamilelikte akıntı ne anlama gelir?                                                                                                                                                          Bunu epey tecrübe etmiş biri olarak şunları söyleyebilirim. İlk haftalarda akıntı olması çok normal hatta adet kanaması başlangıcı bile sanılabilir eğer hamile olunduğu bilinmiyorsa. Ama bu, bebeğin rahme tutunma ve yerleşmesi sebebiyle oluşan bir akıntıdır.Genelde bir tehlike yoktur. Tabii çok fazlaysa vs. doktora danışmak en iyisidir. İlerleyen haftalardaki kanamalar ise eğer kahverengiyse kanama daha önce olmuş ve bitmiştir vücut kanı dışarıya atmaktadır. Birkaç gün içinde tamamen son bulur tehlikeli değildir. Eğer kanın rengi kırmızıysa rahim içinde aktif bir kanama var demektir düşük yapılma ihtimali olabilir acilen doktorlar görüşülmelidir. Eğer kırmızı olmuş ve artık kahverengiyse bu artık kanamanın sonlandığı kanın vücuttan atılmakta olduğu anlamına gelir. İlerleyen günlerde rengi daha da açılıp kanama son bulur. Eğer sarı veye beyaz ve kokusuz bir akıntı varsa rahmin genişlemesine bağlı olarak gelen akıntıdır. Bir sorun teşkil etmez.
  9. Karnımda küçük kramp ve kasılmalar var. Bu tehlikeli midir?                                                                                                                 Hamileliğin 15.-16. haftasından sonra bebek büyüdüğü ve rahim genişlediği için ani ve küçük kramplar olabilir. Ancak özellikle 21.- 22. haftadan itibaren bir kasılma, ağrı veya sancı varsa mutlaka doktora görünülmelidir. Maalesef ben bunu da tecrübe etmiş ve erken doğum yapmış biri olarak söyleyebilirim ki bu erken doğum sinyalleri olabilir.     
  10. Hamilelikte içki ve sigara kullanmak doğru mudur?                                                                                                                                        Bu artık bilinen bir şeydir ama yine de paylaşmakta fayda var. Doktorumun söylediğine göre alkol çok çok az ve seyrek alınırsa sakıncası olmayabilirmiş. Ancak sigaranın seyrek olmazı gibi bir durum yok içiyorsanız tiryakisiniz demektir onu en kısa zamanda çok çok azaltmak ya da bırakmak zorundasınız. Bebeğinizin sağlığını riske atmayın.                      
  11. Hamilelikte cinsel ilişkiye girilir mi? Hangi dönemlerde dikkat edilmelidir?                                                                                                       Çoğu doktora göre evet girilebilir ve bir sakıncası yoktur. Ama düşük riskiniz, erken doğum tehlikeniz veya başka bir sıkıntınız varsa bunu doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Normal seyreden bir gebelikte ilk 3 ayda cinsel ilişkide bulunmamak daha doğru. Sonraki 3 ay (yani 4,5 ve 6. aylarda) girilebilir.Son 3 ayda ise erken doğumu tetikleyebileceği için girilebilir ama çok dikkatli olunmalıdır. 
  12. Hamilelikte mantar neden olur? Mantar olduğunu nasıl anlarız? Nasıl tedavi edilebilir?                                                                                  Hamilelikte mantar çok karşılaşılan bir durumdur. Bende oluğunda çok korkmuştm ama sonra pek çok kişide olabileceğini öğrendim. Ama bu, rahat olup kendi haline bırakmak anlamına gelmemelidir kesinlikle.Çünkü mantar yine de bir risktir.                                                                                                                                                                                                                          Genital bölgede zaten mantarlar yaşamaktadır. Genital bölgenin nemli kalması veya vücut direncinin düşmesi durumunda burada zaten yaşamakta olan mantarlar çoğalır. Bu da sarı ve pis kokulu bir akıntı oluşmasına ve kaşıntıya neden olur. Mantar olduğunuzun en önemli belirtisi budur. Tedavisi için kendi çözüm yollarımız değil doktor tavsiyesi gerekir. Doktorun söylemediği hiçbir ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Tedavisi için doktor bir fitil vermekte ki bu fitil oral yolla (yani ağız yoluyla) değil, vajinadan uygulanır. Bunu öngörülen süre boyunca kullanmak gerekir. Ancak bununla birlikte bu bölgenin kuru ve temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Bunlar uygulandığında tedavi olur.
                 Umarım yazdığım bilgiler işinize yarar, hamileliğiniz hiçbir sorunla karşılaşmadan iyi ve sağlıklı geçer ve bebeğinizi sağlıklı bir şekilde kucağınıza alır ve sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz.

14 Ekim 2013 Pazartesi

Polikistik Over Hastalarının Hamileliği ve Düşük Riski

          Polikistik Over hastalarının hamile kalması evet, kesinlikle zor. Sırf hamile kalmak için pek çok yöntem uygulanıyor. Ben de kendi yöntemimi paylaşmıştım zaten ve çok şükür hamile kalmıştım. Ancak asıl macera benim için şimdi başlıyormuş farkında değildim. Çünkü Polikistik Over hastalarının en büyük dezavantajı hiçbir sorun olmasa bile düşük riskinin olması. Yani hamile kaldıktan sonra bu kez de bebeği orada tutmak önemli.

Gebelik Testi




     




















         



            Hamile kaldığımı 4-5 haftalıkken tesadüfen öğrendim. Tesadüfen diyorum çünkü o kadar doğal yollarla hamile kalamayacağıma inanmıştım ki aradan onca zaman geçmesine rağmen alıp bir gebelik testi yapmamıştım bile. Neden sonra bir gün karnımda bir hareketim sonucu hafif bir sancı hissettim ve içime bir kurt düştü. Ya hamileysem? Bir test aldım ve işten gelir gelmez idrarımla bu testi yaptım ve inanamadım. Çünkü çift çizgi çıkmıştı. Neredeyse gece olmuştu ama ertesi günü bekleyemiyordum ve bir hastanenin aciline gidip kan testi yaptırdım. Aslında buna hiç gerek yokmuş çünkü idrarla yapılan gebelik testlerinin hata verme ihtimali çok düşüktür yani çift çizgi çıkmışsa zaten hamilesinizdir; kan testine gerek yok. 


Sürekli Bir Doktorun Bulunması ve Doktorun Sahip Olması Gereken Nitelikler

          Bu aşamadan sonra en önemli şey kendinize iyi bir doktor bulmanızdır. Çünkü bundan sonra sizi hep o takip edecek. Deneyimli, iletişimi iyi olan, sizinle gerçekten ilgilenecek ve parayı 2. planda tutacak, iyi bir doktor bulmalısınız. Biz, araştırıp iyi olduğunu duyduğumuz bir profesör ve üniversite hocası doktor bulup randevu alıp ona gittik. Kendisi bu saydığım niteliklere sahip görünüyordu. Tek sıkıntımız, iletişimi çok güçlü değildi. Ama şimdilik bir sorun yoktu.

Gebelikte İlk Muayene

        Bir üniveriste hastanesinde doktorumuzun hoca olması nedeniyle özel muayenehanesine gittik. Muayene oldum. Başlangıçta bebek çok çok küçük olduğu için karından ultrasonla görüntü alamıyor doktor. O nedenle vajinal muayene yapması gerekiyor. Ama korkacak bir şey yok. Doktorunuz deneyimliyse çok dikkatli olacaktır ve her hangi bir sorun olmaz, bebek bundan zarar görmez. Düşer mi veya zarar görür mü acaba diye kaygılanmaya gerek yok.
         Hamilelikte ilk görülmesi gereken şey kesedir. Bu, dış gebelik olup olmadığını ve embriyonun kese içine yerleşip yerleşmediğini görmek içindir. Biz keseyi gördük. Tekil gebeliğim vardı ve içinde de küçücük bir embriyo nokta şeklinde görünüyordu. Bir sorun yoktu şimdilik. Bundan sonra embriyonun rahme tutunması ve orada gelişmesi gerekiyordu. Ama ben bir polikistik over hastasıydım ve bebeğin tutunamama ve düşük yapma riskim vardı. Her ihtimale karşı doktor bana progestan adı verilen bir fitil verdi. Bundan günde toplam 6 tane olmak üzere bir kerede iki tane kullanıyordum. Kullandığım sayı çoktu ama araştırdım; bu ilacın bebeğe bir zararı dokunmuyor. İş yerinde yutuyor, evdeyken fitil olarak uyguluyordum. Bunu iki hafta boyunca kullanıp tekrar muayene oldum ve bu sürekli böyle devam etti. Ayrıca ilk 12 hafta boyunca cinsel ilişki yasaktı. Çünkü bebek rahme tutunmaya çalışıyordu. Şu bir gerçek, ilişkide bulunduğu halde hiçbir zarar görmeyen çok sayıda çift var ama bizim düşük riskimiz olduğu için buna dikkat etmemiz gerekiyordu.

Düşük Riski

        Çok çok dikkat ediyorduk. Ama her şeye rağmen çok uzun bir süre geçmeden ilk kanamam oldu. Yorulmam, sinirlenmem, huzursuzluk yaşamam vb. her şey düşüğe neden olabilirdi. 10 gün rapor alıp evde dinlendim. Ders saatlerim azaltıldı, yeniden işe başladım. Çok geçmeden bir kanama daha olunca riske atmaya değmez diyerek tamamen işten ayrıldım. Evde dinleniyordum. Buna rağmen 3. kez kanama geçirdim. Bunun sonucunda artık beni hastaneye yatırıp 2 gün gözetim altında tuttular. Çok şükür bebeğimin gelişimi çok iyiydi. Ultrason görüntülerinde hep hareket ediyordu. Ama artık şu bir gerçekti: Bu bebeği orada tutmak çok zor olacaktı. Ben artık her şeyden korkuyordum. Çok yanlıştı ama elimde olmuyordu. Ağlıyor, üzülüyordum. Halbuki bunları yapmak düşüğü daha da tetiklemekti. 13. haftadaydım. Bu haftadan sonra düşük riski çok azalacaktı. Doktor bundan sonra daha rahat olabileceğimi söyledi. Nitekim dediği gibi 22. haftaya kadar rahat ettim. Düşük riskim artık çok çok azdı. Yani çok büyük bir şey olmadıkça sorun yoktu.

13 Ekim 2013 Pazar

Hamile Kalma Süreci

Polikistik Over'li Bir Hasta Nasıl Hamile Kalabilir?

           Artık doğal yollarla hamile kalamayacağıma inanmıştık. Nasıl olsa hamile kalamıyorum diye tamamıyla kendi haline bıraktık, ne stres ne kaygı, artık rahattık. Sonra o ay adet gördüm kendiliğimden. Haliyle mutlu oldum. Bana sanki bir umut ışığı doğmuş gibiydi. Ama yine de çok heveslenmemeye çalıştım.
          O günlerde bu durumumu bilen bir arkadaşım beni arayıp ovulasyon test diye bir şeyden bahsetti. Onun da bir arkadaşı ovulasyon testle hamile kalmış, %90-95 kesin sonuç veriyormuş. Araştırdım nedir bu ovulasyon test diye şunları buldum.

Ovulasyon Test

           Bizim en büyük sıkıntımız yumurtlamamızın düzensiz oluşu ve dolayısıyla yumurtlama tarihlerini kestiremememiz. Sağlıklı kadınlarda 28 günlük adet döngüsünde adetin ilk gününden itibaren 14. gün yumurtlamanın başlama tarihidir ve yaklaşık 2-3 gün sürer. Spermlerin hayatta kalma süresi de yaklaşık 72 saattir. Yani eğer bir sonraki adet başlangıcından 17-18 gün önce ilişkiye girilmeye başlanarak bir haftada 2-3 kez ilişkiye girildiğinde hamile kalınması mümkündür. Ama maalesef bizim yumurtlama tarihimiz ve adet döngümüzün kaç gün sürdüğü belli değildir. (Bu arada sağlıklı bir bayanın hamile kalma oranı araştırmalara göre %25'tir ki bu çok yüksek olmayan ihtimalde insanlar hamile kalmaktadır.)

        Ovulasyon test, gebelik testine benzer şekilde idrarla yapılan bir testtir. Hormonların idrardaki oranına bakılır ve bu oran belli bir seviyenin üstündeyse yumurtlama başlamıştır. O zaman tıpkı gebelik testinde olduğu gibi çift çizgi çıkmaktadır. Ancak çift çizginin belirgin olması ve kontrol çizgisiyle test çizgisinin aynı renkte olması gerekmektedir. Eğer test çizgisi belirgin değilse yumurtlama bitmiştir. Buna göre o ay hamile kalma imkanını kaçırmışsınız demektir. Testi yaptığınızda çift çizgi belirginse o günden itibaren 2-3 gün boyunca yumurtlama olacağı için ilişkiye girildiği takdirde hamile kalınma ihtimali çok yüksektir.


ovulasyon
       











 Ovulasyon Test Nasıl Yapılır?


ovulasyon testi

           Yalnız bu noktada sorunumuz şudur: bu testi polikistik over hastaları ne zaman yapmalıdır ki çift çizgiyi yakalayabilsin?
          Yumurtlamayı anlamanın bir başka yolu da beyaz, hafif sarımsı ve yapışkan bir akıntının görülmesidir. O akıntı varsa yumurtlamanın başlamış olması ihtimali yüksektir. Eğer o günlerde testi yaparsanız yumurtlamayı yakalayabilirsiniz.

         Ben tüm bu araştırmalarım ve anlattıklarımın tamamını uygulamam sonucunda hamile kalabildim. Hem de doktorun doğal yollarla hamile kalamamamı söylemesine rağmen Polikistik Over Sendromu hastası olarak tüp bebek vb. yollara baş vurmadan doğal yollarla hamile kalabildim. İnşallah anne olmak ve çocuk sahibi olmak isteyen herkes bunu yaşayabilir. Umarım bu paylaştığım bilgiler yardımcı olmuştur.




11 Ekim 2013 Cuma

Hamile Kalmadan Önce

        Hamile kalma olayını zamana ve kendi haline bıraktım ve artık doğum kontrol ilaçları kullanmıyordum. Aradan 4 ay gibi bir süre geçmişti ancak ben bu hapları bıraktığım için artık hiç adet görmüyordum. Kaygılanmamam gerekiyordu ancak 4 ay boyunca hiç adet görmediğim için telaşlanmaya başlamıştım bile. Halbuki bilmiyordum ki uzun süre doğum kontrol ilaçları kullanan kişilerin yumurtalıklarının kendi düzenine girmeleri için neredeyse altı ay geçebilirdi. Bunu çok sonra öğrenecektim ve maalesef bunu bana doktorum bile söylemedi.
        Tekrar doktora gittim. Doktor beni muayene ettikten sonra daha önce kaygılanmamam gerektiğini söyleyen doktor bu sefer hiç de iç açıcı olmayan ve son derece moral bozucu şeyler söylüyordu. Bu kadar zamandır adet görmüyor olmam ve rahmimde bu zaman içinde hiçbir kalınlaşma olmaması, benim normal yollarla çocuk sahibi olamayacağımı gösteriyordu. Benim normal yollarla çocuk sahibi olma ihtimalim için verdiği oran %8'di. Düşünün %10 bile değildi. Boşu boşuna uğraşmamamı ve hiç vakit kaybetmeden tüp bebek yaptırmamı tavsiye etti ve bana bir de bunun için doktor önerdi. Ben ve eşim neye uğradığımızı şaşırmış vaziyette odasından çıktık ve ben ağlıyordum. Neyse ki eşim gayet anlayışlı bir şekilde söylediklerini ciddiye almamayı ve kendi haline bir süre daha bırakmayı önerdi. İyi ki de öyle söyledi. Biz de zamana bıraktık.

6 Ekim 2013 Pazar

Neden Yazıyorum



            Anne olmak neredeyse her bayanın yaşamak istediği ve hayal ettiği mükemmel bir deneyimdir. Öyle ki daha küçük bir kız çocuğuyken bile büyüklerin "Büyüyünce ne olacaksın?" sorusuna cevabı hazırdır bazılarımızın: "Anne olacağım." Yalnız pek çoğumuzun çok istediği bu durum öyle istendiği kadar kolay değildir. İşte ben bu zorlukların neredeyse her türlüsünü yaşamış bir anne olarak deneyimlerimi, bu deneyimlerim ve araştırmalarım sonucu edindiğim bilgileri paylaşmak istedim. Çünkü ilk defa anne olacaktım ve bununla ilgili ne deneyimim ne de yanımda deneyimli bir yakınım vardı. Yalnız ve bilgisizdim. Bu konudaki deneyimsizligim ve bilgisizliğim yüzünden çok kişiye danışmam ve çok araştırmam gerekti. Ancak bilgi kirliliği de had safhadaydı. Herkesin farklı bir şey söylemesi sonucu doğruyu bulmak için bu kez de bilgileri ayıklamak zorundaydım. Tabii bunları yapmak çok büyük zaman, emek ve para kaybıydı. Maalesef ben bunları yaparken de çoğu zaman iş işten çoktan geçmiş oluyordu. En zoru budur zaten: bir deneyimi yaşayarak elde etmek. Nitekim ben hala bunun zorluğunu çekmeye devam ediyorum ve istiyorum ki benden başkaları da bunları yaşıyorsa, bu blogspotta kendi araştırma ve deneyimlerim sonucu paylaştığım bilgilere, çözüm yollarına  hemen ulaşsın. Böylece kimse benim yaşadığım zorlukları yaşamasın. Umarım bu bilgiler sizler için  faydalı olur ve ben amacıma ulaşmış olurum.

Not: Bu bilgiler, araştırmalar sonucu paylaşılmakla birlikte yayınlanmasında bilimsel bir amaç güdülmemektedir.

Güzelbahçe Özel Ders

UA-44708233-1