11 Aralık 2014 Perşembe

Bebeklerde Geniz Eti

Geniz eti nedir: Geniz eti, burun boşluğunun arka kısmıyla yumuşak damağın, yani boğazın üst kısmında yer alır. Geniz eti bildiğimiz manada et değildir, tıpkı bademcikler gibi vücudun bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Özellikle bebeklik dönemlerinde bağışıklık sistemi çok gelişmediği için geniz etinin önemi çok büyüktür. Geniz eti bebeklik ve çocukluk dönemlerinde bağışıkık sistemine yardım eder. Genellikle çocuklar 13 yaşına gelene kadar küçülür. Görevini bu yaşa yerine getiren geniz eti kaybolur.

Bebeklerde Geniz eti büyümesi belirtileri: Bebek nefes alırken zorlanıyorsa ve uyurken horlama oluyorsa. Bu bulgular geniz eti büyümesinin belirtileri olabilir. Uzun süren burun tıkanıklıkları ve uykuda gelişen apne(solunumun duraklamaları) oluyorsa bir KBB doktoruna muayene olunmalıdır. Kesin teşhis burun Endoskopisi ile anlaşılacaktır.

Geniz eti neden büyür: Geniz etini büyüten nedenler arasında enfeksiyonlar gelir. Aslında bademcikler gibi hastalık dönemlerinde şişer ve bağışıklık sistemine katkıda bulunur. Bazen geniz eti aşırı büyür ve aşırı büyük olduğu için burun boşluğunun gerisini tıkar ve bu nedenle burunda soluk alıp vermeyi güçleştirir. Çocuklarda buna bağlı olarak burun tıkanıklığı ya da apne (uykuda solunumun kısa süreli durması hali) gibi bazı sorunlar ortaya çıkarabilir.

Geniz eti büyümesinin Tedavisi Nasıl olur: Geniz eti tedavisine başlamadan önce çocuk -2-3 ay izlenmelidir. Çünkü bazı enfeksiyonlarda geniz eti büyümüş olabilir ve bu enfeksiyon atlatıldığında kendiliğinden tekrar küçülür. Eğer geniz eti küçülmeyip büyümeye devam ediyorsa, Geniz eti tedavisine geçilir. Geniz eti büyümesi tedavisinde öncelikle ilaçla tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisine başlanmadan önce hastalığa neden olan mikrobun tipinin belirlenmesi gerekir. Mümkün olduğu kadar bebeklerde tedavi 2 yaş altında uygulanmaz. Ama eğer bebekte uku esnasında apne oluyorsa ve bebeğin gelişmesini olumsuz etkiliyorsa doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanabilir. Geniz etinde en son çare geniz eti ameliyatıdır.  Eğer iltihaplanma sık sık tekrarlanıyorsa, geniz eti, artık koruyucu olmaktan çıkıp zarar veren bir yapı haline gelmeye başlamışsa bu durumda ameliyatla alınmaları gerekir. Bebeklerde geniz eti ameliyatı 3 yaş altında çok zor durumda kalmadıkça yapılmamalıdır.
Geniz etinde ilaçsız yapılabilen tedavi yöntemleri ise,
1- Bebeğin yattığı odanın her gün düzenli olarak havalandırılması,
2- Oda sıcaklığının 23 derecede tutulması ve nem oranının 50 de tutulması,
3- serum fizyolojik ile günde 3-4 defa 3cc burun içine damlatarak temizlenmesi ve bebeğin rahatlatılması,
4- Mümkün olduğu kadar çevresel koşullara dikkat ederek bebeği hastalıklardan korunması,
5- Kesinlikle ev içinde sigara içilmemesi,
6- Evin güneş ışığını yeterli alması,

Unutmayın bebeğiniz büyüdükçe Geniz eti küçülecektir. Bu zor süreci mümkün olduğu kadar ameliyatsız geçirmek en iyi tedavi yöntemidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzelbahçe Özel Ders

UA-44708233-1